Thursday, July 7, 2011

wohooooo

,
Assalamualaikum..

"nnt besday nt, cg promise wat cheese cake, cun x?".."betol ke?..walau pun cam gaduh pun kene wat taw"...hahaha gelak..nmpk st ske gaduh syg an..lawak tol..x pe tu tambahan perisa ukhwah..cewahh ske ati..

so ahad ni besday dia..x de hadiah, tp nk watkan kek jer..dia mmg ske giler cheese cake..saya makan skit cam ok fine TQ..tp dia boleh makan ber ketul2..hehe

maka..saya yg x pernah wat cheese cake ni cam da mula gelabah..adeh..cri dlm tenet cam alaaa cam x confident plak nk follow resepi uh..tye tiqah n didee..ok cun resepi yg mereka bg sama walaupun still copy dr internet gakk...hahaha mereng otak saya..

so td ptg berjaya wat cheese cake chill...wohooooooo..

Ok. Kali ni saya akan kongsi resepi ni satu persatu. Macamana saya buat, itulah yang akan saya kongsikan bersama. Takda sorok-sorok petua punyalah. Biar semua orang dapat merasa cheese cake yang sama kami makan. Yang pasti air tangan berbezalah kan. ngeh ngeh ngeh.





Bahan-bahan untuk membuat sebiji Strawberry Cheese Cake ialah...(cewahh rasa pun x lagi..da pasan nk share resepi plak an..ni stail rasa secret resepi ni aw..jgn men2..pure cheese)



1 bungkus Biskut Digestives atau biskut Marie... beli sebungkus tapi nak pakainya separuh sahaja. Dalam satu cawan penuh. hehe. Lain la kalau ada jual timbang kan. Kalau suka biskut lebih, boleh saja gunakan sebungkus. Takda sapa nak marah. Bibik ok je.




bekas soft cheese jenama Philadelphia yang setiap satu seberat 250 gramKalau tanya jenama lain saya tak tahu. Tu kena tanya chef lain. Tok guru saya ajar pakai jenama ni. Anak murid pun patuh je. Baik cikgu..!! Jadi korang nak jadi anak murid yang baik. Ikut ye cakap tok guru. Jangan pandai-pandai nak derhaka lagi. Nanti dah terer baru kita derhaka eh. Derhaka sama-sama. ;P


2 susu serbuk agar2- yang ni saya terbeli yg ada colour..adehh..x memasal kek saya jadi pink..erm x pe la an..


400ml susu segar- alaaa beli je la pape susu segar..x de hal..


jem strawberry - yg ni beli yg base2 jer..asal ade rasa strawberry..ngeh 


2 sudu lemon juice - yami2




Biskut dihancurkan menggunakan blender kering. Kemudian campurkan dengan butter. 


Kemudian tekan ke dalam baking tin yang telah dialas dengan baking parchment. ( kertas minyak untuk memasak. Bukan yang untuk balut buku tu ye. Kang tak pasal-pasal ada yang beli kertas minyak warna coklat.  Dah siap tekan. Masukkan dalam freezer sampai ready untuk guna. Bungkus dengan plastik untuk mengelakkan bau makanan lain melekat pada biskut.


hahaha jadi pink an..Dalam mixer bowl, pukul cream cheese sampai smooth.Then masukkan susu, gelatin (yg dah larut),  lemon jus pukul lagi sampai sebati. Masukkan adunan cheese tadi kedlm loyang biskut pastu masuk dlm esbok. Dlm 1-2 jam baru letak topping strawberry.

Tips: ** kek nih kena chill semalaman baru dia keras elok jek. ***utk topping tuh, larutkan skeet agar2 serbuk dan campurkan dgn strawberry filling tuh utk menghasilkan topping yg cantik (tak sememeh)


aaaarghhhh x muat nk sumbat jem strawberry melambak..huhu..


senang kan nk wat semudah ABC..kalau nak rasa resepi saya ni..sila buat sendrik..hahaha


besday girl-kalau x sedap jgn ckp pape,..resepi u yg bg..hahaha..

7 comments to “wohooooo”

  • July 7, 2011 at 9:33 PM
    sevenNeedLes says:

    yeay nak rasaaa, thanx cg. gigih cg buat

  • July 7, 2011 at 9:49 PM

    eeiii tetibe cam takut nk bagi rasa..tym nt rasa , cg nk lari 100 meter..

  • July 8, 2011 at 7:33 PM

    tak aci. nak jugak. hahah.

  • July 9, 2011 at 5:50 AM

    x payah kak syaz..mmg x sedap langsung..jadi cam eskem..hehe..sian didi

  • July 9, 2011 at 8:27 AM

    haha xpe cuba lagi! go cegu go. :D

  • July 10, 2011 at 7:47 AM

    tq ksyaz

  • July 12, 2011 at 7:58 AM
    nabilah says:

    cg,tak yah masuk dalam oven ekk? ni yang suka niiihhh :D

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates