Sunday, May 24, 2009

taman tenaga and chikungunya

,
Assalamualaikum...saya tggal di Taman Tenaga di Puchong, dekat dgn Bandar Kinrara..Da sebulan kawasan tmpt tinggal sya sering didatangai doktor, pegawai kesihatan dan pemeriksaan nyamuk..sbb da hampir 20 kes penduduk di sini kene attack wabak chikungunya termasuk ahli umah saya makcik n pakcik saya..ermm..so setiap mggu de penyemburan di dlm n luar umah..lps semburan, kene mop satu umh..sbb berminyak kan..skrg org sdg sebuk dgn wabak H1N1 tp sya sebuk ngn chikungunya..haha..

Fakta berkaitan Deman Chikungunya.
Chikungunya adalah penyakit demam yang tinggi dan sakit sendi yang teramat sangat. Ia disebabkan oleh virus yang dibawa oleh nyamuk Aedes betina iaitu nyamuk yang juga pembawa virus denggi.

Penyakit Chikungunya ini pertama kali ditemui semasa wabak demam di Selatan
Tanzania pada tahun 1952. Ia kemudiannya merebak ke Asia, India, Eropah dan Amerika.
Nama 'Chikungunya' berasal dari bahasa Kimakonde, yang bermaksud 'keadaan membongkok' yang disebabkan oleh sakit sendi yang teramat sangat bagi pengidap demam Chikungunya.

Nyamuk pembawa virus Chikungunya.

Nyamuk yang terlibat selalunya adalah Aedes aegypti and Aedes albopictus, 2 spesis nyamuk yang juga boleh menyebabkan demam denggi.Nyamuk ini biasanya menggigit pada siang hari, tetapi paling aktif pada awal pagi dan lewat petang.

Orang yang digigit oleh nyamuk pembawa virus Chikungunya boleh mendapat demam selalunya bermula antara 4 dan 8 hari selepas gigitan tetapi boleh juga berlaku dalam tempoh 2 hingga 12 hari.

Gejala dan tanda-tanda Demam Chikungunya

Gejala dan tanda-tanda Demam Chikungunya lebih menyerupai Demam Denggi. Seseorang yang
mengidap Demam Chikungunya biasanya mengalami :·

Demam yang tinggi secara tiba-tiba·
Sakit sendi yang teramat sangat (sangat sakit sehingga terpaksa berjalan membongkok) · Sakit otot·
Sakit kepala·

Meloya·

Keletihan·
Bintik-bintik merah (rashes)

Demam berlarutan selama 5 hari dan boleh sembuh dengan sendirinya.Sakit sendi biasanya sembuh dalam tempoh beberapa hari atau minggu. Kebanyakan pesakit sembuh sepenuhnya tetapi ada yang kekal sakit sendi sehingga beberapa bulan atau tahun.Amat jarang menyebabkan kematian.

TETIBE NK CITE LEN PLAK..(psl chikungunya da abes) smlm ym ngn sae..saje men2 nk kuar..tetiba pg td..dia ajk tol2..haha..sronok la sbb da lama x jln2..hehe..tp pelek gak nape dia nk kuar..pdhl esk de exm besa la gak..'BIO'.."erm ana tensen la cgu..penat otak exam 6 hari, so nk relaxkan otak"..erm ok2..ari ni kul 10.45 sampi umh dia, sian adek dia nk ikut, tp sae x bg, alasan malas nk jaga..erm cane la kawen nnt, suro bibik yg bela kot..lawak je..smpi jusco..mmg btol2 jalan..masuk sini, kuar situ..masuk situ..kuar sini..masuk2 x kuar2..sae mesti x paham..x pe..pas tu g mkn n beli big apple..Diyana mengidam, so dia kirim..kirim bkn 2 3 pcs tp 6 pcs, so bkn ngidam..mmg lapar kot..diakn x sehat..da bape hari demam n x g skola..haha.."igt DD exam sejarah nt x amek lagi..sian cgu sejarah kene create soklan baru khas tuk nt.."


pg td kol diana.." cgu2..ape sintom2 sakit H1N1, haha ana risau la.."..erm..lps kuar jusco..tros ke umh Diyana..dgn berkain batik..sehat boleh lompat smpi atas bumbung la..pastu tros terjah meja komputer DD..haha tgk rupenya dia tgh surfing tenet pasal H1N1..hahaha..lawak..mesti dia gelabah sbb demam lama..pastu dia surf big apple..ptt la td dia msj kt saya jenis donut uh cam dia mkn hari2..haha..kreatif2..klu saya pun x leh pk smpi camtuh..smpi cari dlm tenet..kan sae..hahaha..kami gelak cam ape jer..
hasil 'berlatih' DD dlm PSV..(idea imaginasi)

pastu siggah umh kak yah (kakak afee n syi)..erm kyah pun demam..mata bengkak..wahh windunya kt kak yah..lama x borak2 ngan dia.. g umah dia sbb nk save cite Prison break n chuck..hahaha..mmg saya n kakyah giler2 alias n prison break dr zaman dia f5 lagi..haha..dia la teman drama siri saya...thanx kak yah..

sementara tggu kyah save ber gig2 file dlm umh..sya ngn sae..bercerita merepek2 dlm kete..x tahan tol..mse depan yg merepek la tp ada yg x merepek..tp sae igt n janji tau..BOLEH lps 24..no 23..
pas hntr sae..balik la ke puchong..hehe..esk keje..skola putrajaya presint 8..
.

9 comments to “taman tenaga and chikungunya”

  • May 24, 2009 at 8:28 PM
    Amirul Arif says:

    prison break memang best gilaaaa. tapi sekarang dah stop sekejap. bosan tak boleh nak download. cikgu tak layan heroes? best tuuu

  • May 24, 2009 at 9:00 PM
    shikin says:

    layan..tp tggu abes sume2 episode..pastu nk suro kak yah download..cgu x taw le kehebatan kak yah download kt tmpt dia satu hari leh siap satu season..hehe...hebak2..haha

    jgn mara mirol..cgu da tgk abes tgk episode season break uh..hehe

  • May 24, 2009 at 9:52 PM
    Amirul Arif says:

    eh ana pun dah habis la cikgu, haha. cuma ana tak puas lagi. sebab next season tak muncul2. haha

  • May 24, 2009 at 10:23 PM
    shikin says:

    oww..haha..ha ah kan x saba tol..ske wat suspen2 camtuh..

  • May 25, 2009 at 12:57 PM
    sairisya says:

    cikguu, ape yg masuk2 x kelua2 dah tu? serius tak faham. hehehe.

    hei ana xnak bg si gedik tu ikut sbb die gedik! bkn malas nak jagee. ana kan nak jd surirumah. so anak ana jage sendiri lah nnt. ape suro bibik plak jagee. takde class. haha

    cikgu, mcm semua merepek je kte ckp tu? haha. alah 23 la cg. klu tak bole 23, ana nak 20! haha ugut.

  • May 25, 2009 at 1:14 PM
    shikin says:

    sairisya..cgu da agak nt x pahm masuk x kuar2..haha..abaikan..

    ok la cgu doakan nt jadi surirumah tagga yg berjaya n berkaliber..ehh kt Univ x de course rumahtangga ehh..cam uruskan hal umah tgge ke..diploma or degree.. haha

    klu ada sure rmi yg amekkan..

    no..no..no..24 je leh..klu x cgu boikot nt..cehh ugut gak..

  • May 25, 2009 at 1:30 PM
    sairisya says:

    haish, tula pasal ouh. kalau ade course tu, sure rmi berebut. die tak perlukan bio, physics n chem kan? hahaha.

    okay nak bg adil, kte amek tgh2. antare 24 dgn 23. bole? haha sengal

  • May 25, 2009 at 1:39 PM
    shikin says:

    tu ar...kelayakan spm jas bm, bi n math je kot..hehe..bru leh apply degree sains rumahtangga..

    no..no..no..24 muktamad..hahaha mmg sengal..

  • January 6, 2017 at 11:00 AM

    Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates