Tuesday, August 7, 2012

Protokol VS Gaya Hidup Islam

,
gambar hanya hiasan..

Teringat kata2 DR Muhayya..Apa jua yang kita lakukan, islamikan lah setiap daripadanya..contoh..apabila kita mengajar..selitkan nilai2 murni islam, contoh sekiranya kita menjadi doktor mengubati pesakit, sentiasa membaca doa dan merawat dgn sepenuh hati yg ikhlas.

kita ni beruntung, lahir2, sudah di azankan di telinga..ISLAM sudah kita..dlm kad pengenalan Agama ISLAM..Alhamdulillah..

tp Islam yg bagaimanakah..setakat pakai baju, tutup kepala dgn tudung pendek cukup?  sape kata?..

apa yg saya nak cerita kat sini..nak minta tolong la para kakak2 senior ke tuan2 dekan, tuan2 empunya IPTS IPTA segala bagai..tolong la ubah objektif orentasi..ni orentasi sampai seminggu gamaknya..orentasi ni tujuan nak memperkenalkan IPTS, LECTURER, COURSE ape cukupla..ni nak kene menari2 lah, berjoget2 la (erm sama dgn menari) melompat2 la..apa kejadahnye..

lepas tu kakak2 senior yg hebat sgt jadi fasi tu..kena la faham..ade segelintir pelajar baru tuh dtgnya dari keluarga yg mengamalkan ciri2 islam dlm keluarga..ada yg dtg dr sek agama, kena lah paham..ni semua nk kena ikut ckp fasi yg ISLAM tp kt KP je..maaf la ye..

Dalam Islam sekiranya seorang perempuan memakai tshirt pendek dan seluar menampakkan punggung, dosa ok sekiranya lelaki melihat. begitu juga  seorang perempuan memakai tshirt memasukkan tudung di dalam baju dan menampak bentuk badan..doseeee paham x? yang kakak2 fasi nk paksa2 junior ikut perintah yg melanggar hukum ALLAH ni apasal. U all dah hebat sgt ke sampai melanggar hukum ALLAH..

Jgn la ikut sgt protokol yg tak penting dalam islam ni..

Apa yg saya nk ckp..tlg la sesiapa yg handle orentasi2 ipta/s.. u all belajar la dulu protokol dlm islam, dan kena paham, x semua golongan mcm u all.. jgn paksa mereka buat yg melanggar ajaran islam..

Imagine kalau u orentasi di univ luar negara, if senior suruh semua org islam buka tudung, ADAKAH U AKAN BUKA TUDUNG?.. bodohlah if kalau u ikut ckp mereka..Alhamdullillah org kafir pun faham kenapa  Perempuan Islam kena pakai tudung.. Tp org Islam kita x paham kenapa tudung x boleh masukkan dlm baju..adeh..

U nak org respek u, u kene respek org dulu..

minta tolongla selepas ni tempahlah tshirt labuh utk perempuan sekiranya nak sgt abeskan duit dgn tshirt seragam univ..huhu..

maaf sekiranya kata2 ni agak kasar tp tringat kata2 dr tengku asmadi..ada masa kita berlembut ada ketika kena memarahi agar mereka cepat sedar..

x perlu bermegah dgn keseragaman di depan manusia..bermegahlah dgn keseragaman akhlak di depan ALLAH..

0 comments to “Protokol VS Gaya Hidup Islam”

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates