Saturday, December 12, 2009

NATRAH DAN MAYA KARIN

,



Assalamualaikum..

dulu masa sekolah de dgr psl kes natrah..tp x peduli sbb masih kecik..pastu tiba2..dgr kembali baru2 ni bila dia dah meninggal dunia..dia mati dlm agama apa?...jeng2..isu sentimen agama yg sgt sensitif..x lama pastu dgr erma fatimah nk wat cite natrah..yg sya teruja sbb maya karin akan berlakon sbgi watak natrah..mati2 igt erma akan buat movie..x terpikir lgsg 'theater'..biaaaa la.."tggu je la movie uh da kua..nnt sya tgk la"..terpikir dlm hati..

seminggu lps..ksyaz wat status YM ckp g tgk teater NATRAH..oohhh nooo teater?..lps borak2 dgn ksya..sya tros booking tiket online..perghh sempat tggal seat yg belakang2 n murah2 jer..erm x pe la..keterujaan 1st time masuk istana budaya n tgk live teater..

so ari ni masa nya sudah tibe..start kul 8.30 mlm..tym kt opis da bce skit2 psl natrah kt tenet..sbb nnt bile tgk teater blh ade feel skit..hehe..tros terang sya ckp jujurnya sbb sya nk tgk teater ni, adlha sbb maya karin, bkn sbb kish hidup natrah..tp sya x kan ske2 g nk tgk maya karin klu cerita tu bkn islamic..hehe..x phm x pe..(ruangan comment ada)

Teater Natrah memaparkan rentetan kehidupan Nadra Maarof, atau nama Belanda Bertha Heartogh. Beliau adalah wanita keturunan Belanda yang dipelihara oleh Che Aminah Mohamad. Berlaku perebutan hak penjagaan antara Che Aminah dan ibu bapa Natrah di Belanda. Konflik percintaan antara Natrah dan Mansoor Adabi yang menyebabkan terjadi rusuhan di Singapura pada tahun 1950. Rusuhan ini terjadi kerana berbaur dengan sentimen agama dan warna kulit. Pada 9 Julai 2009, beliau meninggal dunia pada umur 72 tahun di Huijbergen, Belanda akibat leukemia.


Maria Hertogh adalah gadis keturunan Belanda yang diserahkan oleh ibunya, Adeline dan neneknya, Nor Louisenya kepada Che Aminah untuk dipelihara tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.

Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika, dia balik ke Bandung, Jawa dan mencari anaknya Natrah. Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai. Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.

Berlaku perebutan hak penjagaan antara Che Aminah dan ibu bapa Natrah di Belanda. Che Aminah yang diwakili peguam bela Encik Ahmad Ibrahim, menang kes rayuannya dan Natrah dikeluarkan daripada York Hill. Kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun dan Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam, perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin tetapi mengikut undang-undang Belanda, seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya.

Konflik agama dan isu penjagaan yang telah menyebabkan terjadinya rusuhan di Singapura. Akhirnya NATRAH di beri hak penjagaan kepada ibu bapa asalnya..


ini kisah benar taw..ada yg x taw psl hal natrah nih..


erm smpi2 dlm kul 8 mlm..tros cari kaunter tiket..seat sya sbnrnya atas hujung dewan..haha..tp brother uh kate sbb sya sorg dia bg seat paling depan.."perghhh TQ bro"..Alhamdulillah..hehe g sorg je..bak kate ikoi snang cg nk feeling2 n nanges2..hahaha..

bile persembahan nk start dgr dr belakang laungan Allahu Akbar dr pelakon2..Alhamdulillah..seblum tu gak kami sume di suro berdiri tuk nyanyikan lagu negaraku..perghh bersemangat sya nyanyi..da lama x skolakan..so seronok plak sekali sekala menyanyi..hehe..


start..wow..mmg best giler, dr segi susun atur model2 background pentas mmg cun, starting oleh sofia jane, awal2 lagi sya da meleleh air mata..sbb sofia hya mendendangkan luahan hati sebagai natrah yg sudah tua..ayat2 dia uh perghhh mmg sentap dijiwa seolah2 menghayati kisah hidup natrah...(klu org yg x phm mgkin akan kate bosan)..

sound n opening persembahan dgn tarian n suasana kampung mmg fav sya..cun..best..rse cam nk tgk lagi..pelakon jgn cite la dgn watak aminah oleh umi aida..mmg power..maya karinnnnnn..sgt comellll..wahhhhh sweett nya..haha terlari sekejap menghayati,,haha..remy ishak..erm x byk di tekankan sgt..tp ok la..zaman skrg org lbh minat dgn contoh yg realiti dan d depan mata,bkn lagi mcm dulu2, cerita dan paham sendri..ini yg erma fatimah buat..dgn penggunaan model gereja dan sebginya..sgt smart..sbb tuh skrg klu kita g mana2 ceramah n seminar..tayangan gambr, sound effect dan sbgainya sgt memberi kesan kpd kita, dr kita berceramah hya berkata2 tnpa ape2 bukti..mmg bole tp kesan tuh mgkin ade atau lmbt..


teater lakonan tanpa cut, tanpa shooting..amek la klu sala..mmg sala la dpn penonton..sya rse klu sya x tgk teater nih sya x taw kisah sbnr natrah (mklum la sya kan x ske membaca)..


rse tercabar n semanagt membuak2 tuk gengam agama islam dlm diri ni bile melihat org dulu2 bersungguh memperjuangkan hak natrah dr di tarik oleh kristian..sume adlh sbb undang2 dunia..kdg2 rse cam nk api pemetik api , nk bakar sume kertas undang2 nih..undang2 yg di cipta manusia tuk menjatuhkan islam..


aminah bersungguh2 mendapatkan hak penjagaan natrah hye dgn satu agar natrah tidak kembali kepada ibu bapa kristian nya dan tidak mahu natrah ke agama parents dia..perghh..umi aida wat sya tercabar dgn semangat juang aminah..rse geram sbb org islam mudah di perbodoh2kan oleh org kristian..bangkit ISLAM..come on..


setiap pergerakan pelakon mmg dlm pemerhatian sya..mmg x bosan mmg input sgt berkesan pd saya insyaALLAH..


Perjuangan org dulu2 tuk mempertahankan agama islam (termasuk Nabi Muhammad s.a.w) buat sya muhasabah diri..ape yg sya da buat pd agama sya..?


sbnrnya teater nih bkn menekan kehidupan natrah sehingga tua, sbb rsenya sume org x taw kehidupan dia yg sbnr, cume di sini erma fatimah stresskn tentang detik klimaks antara aminah dan perjuangan agama, mmg aminah syg natrah tp lebih fokus apa akan jadi sekiranya natrah kembali kpd parents belandanya, kristian kah natrah? solat x natrah? mengaji ke natrah?..itu yg paling di tekankan oleh erma fatimah..mmg cun..simple tp padat dgn emosi dan semangat..


tahniah buat eirma fatimah (pengarah), bkn sya nk mengagung2kan mereka tp lihat sendr pada erma fatimah skrg, dia di besarkan dgn dunia seni, sehinggalah alhamdulillah skrg dia bertudung dan skrg byk karya2 dia berunsurkan ketuhanan dan keagamaan..buka minda n think positif, klu dulu nk berdakwah mmg agak sng, sbb x byk lagi cabaran tp zaman skrg agak sukar dgn permodenan arus barat yg meluncur deras trhadap umat islam..so antaranya pendekatan yg erma fatimah bwkkan ni adlh, bg sya sala satu kaedah yg bgus..sya percaya dlm beribu2 org yg tgk pementasan ni, sure ada yg terkesan dlm diri insyaALLAH..

saya mmg minat maya karin..haha..ksyaz jgn mara..cg dpt duk seat depan..haha..awal tgh akhir adegan2 yg buat sya byk mengalirkan air mata..terharu sgt2..terutama watak 2 org ibu dan seorg anak..setakat tu yg leh sya share..bg org yg x mghayati perjuangan aminah dan kehidupan natrah..mmgkin dia rse cam nothing..tp bg saya teater nih adlh kisah benar dan kehidupan natrah..so itu hak sya menilainya dn menghayatinya..


ari ni besday nadzirah malek..Selamat Hari Lahir..


k.syaz sbnrnya saje x bwk kamera sbb tkut x meghayati..cewahhh..pdhl menyesal hehe..


ptg smlm smpt voice call dgn syifa habeb dr mesir..dia sehat n sronok dgr dia ketawa2..hehe..dia kirim salam sume yg mengenali dia..doakan syifa di sana..ameen..


3 comments to “NATRAH DAN MAYA KARIN”

  • December 17, 2009 at 1:47 AM
    nur cahya says:

    salam.. awak pun minat maya karin?!! saya pun minat pada dia.. dia sangat cantik kan?! very classic and senyuman dia sangat manis.. saya minat dia dah lama.. dari dia first menyanyi dulu! cerita dia semua saya tak lepas tonton.. neway, kita minat artis yang sama.. bye!!

  • December 19, 2009 at 9:16 AM
    wardah says:

    aishh..ni yg jealous ni :)

  • December 19, 2009 at 9:22 AM
    shikin says:

    hahaha..saba eh wardah..

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates