Saturday, February 28, 2009

1001 keindahan yg tercipta

,
Assalamualaikum..Kelmarin..lps shj abes training d Sin Hwa, kami isi perot dulu kt kantin hafizah..hehe..pastu dlm kul 2 pg, kami bergerak ke Semporna..1/2 perjalanan..huhu..ngantuk..nmpk kedai..order nes nai peng..(nescafe susu ais)..kt sini klu ckp nescafe susu ais derang x paham..hehe..lps pekena nes terbeliak biji mata..sampai semporna tros book trip ke pulau tuk esk..pas amek snokle n fin..kami check in kt seafest hotel..satu2nya hotel bertaraf 4 bintang di semporna..lps mandi kami g cari selipar tk k.liza n jalan2 ara pekan kecil di semporna..pastu mkn mlm kat anjung lepa (restoran tepi laut bersebelahan hotel kami)..

Skrg nih setiap mlm asek kene attack ngan asthma jer..mungkin sejuk kot..ari2 duk dlm air con..huhu..so tdo pun x lena..

pagi 27hb..kul 8 pg kami ke scuba junkie (syarikat dlm kump PADI) yg akan bwk kami trip..) erm kat sini majoriti yg menguruskan adlh foreigner..ermm pelek jer..sdg lpk2 tggu mse berangkat, sy sempat berbual2 dgn sorg pakcik nih dtg dr KL semata2 nk dive kt sipadan..sronok dgr cite pakcik uh..mmg dive hobby dia..dia da pencen..pastu nmpk de couple husband n wife gak dr KL..sweet sgt sbb mereka minat bende yg sama 'diving'..kami hye snokling jer..wawawa..bdk ni umur 14 tahun tp da x skola sbb faktor susah..skrg dia bekerja kt resort di mabul..
seafest hotel..tempat kami menginap 2 malam di semporna
group kami satu bot ke mabul n kapalai island

dlm bot uh sume foreigner dr pelbagai negara, de dr sweden, us n len2..kami berdua je local kulit gelap..haha..perjalanan kami ke mabul mngambil masa 35 minit..lps sorg2 divers uh terjun. kami plak terjun..cehh..de la dlm 4 org yg snorkling jer..nmpk cam kt tgh2 laut dah dr mabul island tp cetek sbb penuh ngan coral yg cantek2..kat sini ikan x byk sgt tp tgh2 snorkling sy nmpk penyu..best gile bile mat saleh uh menjerit bgtaw ada penyu..cute sgt...kat sini mmg sy begitu takjub dgn keindahan laut, wahhh star fish dia cantek2..besar2..x penak nmpk star fisf gemuk camni..syok giler..lps 1/2 jam snorkling..sy naek ke bot..lps tu para2 divers yg len pun naek..huhu..gelap pandangan mata ..ye la derang nih salin baju sume kt sini..x malu tol..huhu..haha..seb baek de laut tuk sy tgk..hahaha...tp syok dgr cite mereka di dasar laut td.."wow nice, very beautiful"..word yg derang ckp la..wawawa..nk terjun gak..haha..
snorkling kat mabul..
sronok tgk bestfren nih..lawak n ske brgurau..ni derang bru nak diving
pastu kami ke kapalai island..kat sini ade satu resort saja..mmg cun giler la resort nih..reort yg floating..de pasir skit jer yg x tenggelam air..kat sini pokok x leh hidup sbb air laut menutupi pasir..kt sini sy snorkling gak, tp k.liza x nak sbb dia takut..erm kat sini mmg power cantek..nampk pelbagai ikan colorfull, ikan todak, ikan besar2..mmg best x terkata..actually dr atas pun boleh nmpk sbb air mmg jernih btol..kt sini star fish lagi melambak..mmg takjub tol..
ni kerja penduduk kampung di mabul..kumpul hasil laut tuk di jadikan mknn

kat sini sy x dpt nk amek gmbr sgt sbb terlalu terpegun dgn keindahan laut..haha..amek gmbr sendri ade la..hehe..

tp org bot uh kate..sipadan lagi cantek..ada shark lagi..x pe..insyaALLAH dgn izin Tuhan..akan ku sampai di sana nanti..dlm kul 12.30 tgh..kami sume ke mabul island..kt sini de sebuah resort dan de kaw perkampungan org bajau dr Filipine..Ya ALLAH..mmg daif sgt..cara hidup mereka, n tempt tggal mereka..smpi2 kami makan tghari dulu di tepi jeti..pastu jln2 amek2 gmbr n tgk persekitaran kawasan kg mereka..susa mahu berckp dgn kemp ini sbb kebanyakan mereka tidak bersekolah..ada sorg budak uh , kami tye umur pun dia x tahu umur barapa mereka..sy terharu n x sgka masih ada golongan sebegini.."kak, aku sudah tua la kak..ikutkan aku skrg tingkatan 5 tahun nih, tapi aku mls nk ke sekolah"..salah sorg bdk lelaki yg aku tye.."abes tu kita buat apa klu x kesekolah?" saya tye..(kt sini 'kita' mksdnya kamu).."x da apa-apa"..huhuhu..majoriti penduduk di sini mendapat hasil pendapatan dr pelancongan dan nelayan..terasa bersyukur hidup dlm serba keserhanaan n lahir di johor..
semasa smpi di sini kami tertarik dgn bdk2 nih sdg membantu ibu mereka mencari hasil laut

kami mkn tghari kt jeti nih
bdk2 ni ske sgt org luar layan derang..mat saleh ni tg men belon ngn derang

penempatan penduduk d mabul
kanak2 di sana..

ni kat kapalai resort
haha bkn x reti berenang smpi kene pki life jaket tp takut kang terangkat segala tudung n baju klu berenang..cehh cover..pdhal takot gak haha..

dlm kul 3.30ptg..kami bertolak ke semporna semula..wahhh muke confirm2 terbakar...gelap..wawawa..tp mmg syok la..sape2 yg g sabah, jgn lpskan pluang ke semporna n g island dia..n kat scuba junkie mmg antara syarikat yg menawarkan bilik n trip yg murah2..cehh promote lak..klu naek air asia boleh turun kt tawau n transport ke semporna dlm rm30 seorg paling murah..

lps kami amek baju kt laundry..kami balik mandi..n tros turun makan sbb lapa..semasa kami makan, kami muhasabah diri dgn pengalaman kami sepanjang ari nih..pengalaman mengenali budaya mereka n kehidupan membuatkn kami berpikir tnpa henti..hahaha...mlm tgh rest..tetiba dpt msj "cg, anak muridmu ini akan meninggalkan m'sia pd 12 mac ini..daku akan ke yemen utk sambung belajar..doakan..maaf bgtaw last minit..sbb ana pun baru jer dpt taw.!"-msj dr sharifah amina-Ya Allah msj yg btol2 buat sy tersentak..sy suro amina kol..huhu..hampir sejam kami berbual..erm..sedey sbb x dpt nk jumpa dia n hantar dia sbb sy masih di Sabah tym uh..amina..mizz u so much.."cg ana minta maaf taw klu de pepe..n dun wory bln ogos nih ana balik msia"..kate2 akhir dlm perbualan kami..sedey sbb kami sgt akrab semasa di al-amin..sedey gak kdg2 sbb cita2 dia len tetiba jd len..tp pepun cg doakan yg terbaek tuk amina...

mlm kul 9.00 da tdo sbb letih tahap melampau..

28hb..lps subuh..trtido lgi dpn laptop..kul 8.30 trjaga tros bersiap kemas2 n mandi..lps bfast kul 10.30..kami menuju ke Lahad Datu, drive kenari bwk dlm 80/90 km jer sbb jln curam..naek turun bukit, belok2 cam ular..memang meletihkan..prjalann mngambil 2 1/2 jam dr semporna ke Lahad Datu..

Kenapa saya ke Lahad Datu?..erm sbb isnin ni sy dan kwn akn mengajar d SJKC Siew Ching..sampai2 mmg saket sume bdn2..letih tol..tros cari bank n check in hotel kat Asia Hotel..ok la..goverment rate dlm RM128 semalam..kami duk sini dlm 5 hari..semenjak keje sebagai trainer nih mmg kene jadi peramah..sy byk bertanya dgn local tuk dptkan maklumat ttg tmpt mkn dn len2..

Da check in baru dpt pluang update blog..TQ

5 comments to “1001 keindahan yg tercipta”

  • March 2, 2009 at 7:05 AM
    fathiyyah says:

    salam cikgu..
    wah,cantiknya pemandangan di dasar laut.Subhanallah

    CIkgu dh panjat kinabalu? hihi

  • March 2, 2009 at 5:48 PM
    MMQ says:

    waaa.. bestnyaa.. cgu bwk balik seekor patrick utk ana ye :)

  • March 3, 2009 at 3:03 PM
    shikin says:

    wsalam fathiyyah..Ya Allah mmg nk sgt panjat Kinabalu..tp x sempat..hehe..nnt one day akan cg takluk puncak itu..cehhhh....

  • March 3, 2009 at 3:04 PM
    shikin says:

    wardah?..patrick?..haha..ok2..sponge bob ade la..jap cg cari patrick..hahahaha...

  • March 21, 2009 at 3:27 AM
    duha says:

    SUBAHANALLAH!! CANTIKNYE~ (tempat die tau..bkn cegu..ahahhaha)

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates