Saturday, January 14, 2012

menu ari ni

,
hehe.. ekceli cream cheese pudding ni saya buat semalam.... rasa memang sedap lah sebab ada cream cheese tu kan.... sebenarnya bertimbang tara jugak nak wat ciskek ke nak wat puding cream cheese yang ada tu... lepas mengambil kire segala aspek dan citarasa tekak, terasa² cam nak makan pudding sejuk² gitu....tapi dalam masa yang sama teringin nak makan ciskek... terus ambik keputusan wat pudding ni sebab tuan punye asal resepi kata bila makan pudding ni sekejap rasa macam makan kek, kejap rasa macam makan puding... heheh... eh btollah, memang kejap2 rasa macam makan non baked ciskek....kejap2 memang rasa cam makan  caramel pudding...yummy!~ terime kasih ya kak yani atas resepi yang cukup marvelous & kreatif.. izinkan saya share disini pula untuk rujukan bersama :)


 jgn tgk tarikh gmbr uh, sbb saya mls nk edit..hehe..susu segar saya tukar susu pekat..jadi gula saya kurangkan..
 xde kukus, so ikhtiarhidup, gune ape je yg ada kt dapur tuk mengukus..jgn lupe tutup dgn aluminium foil supaya wap x menitik di permukaan caremal..
 taraaaaa....
 nipis sbb loyang besar kot hehe..next tym wat 2x ganda
serius sedap..haha pasan tp mmg sedap..

RESIPI CARAMEL CHEESE PUDDING
Resipi Asal : Kak Yani, Myresipi


Bahan² Untuk karamel :
70 gm gula
2 sk air
2 sb air suam


Bahan² untuk Pudding
180gm cream cheese
70gm gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450 gm susu segar (saya guna susu pekat separuh tin)
1 sb jus lemon


Cara Untuk Karamel

Panaskan gula dengan 2 sk air dan kacau hingga perang, Kemudian masukkan 2 sb air suam, kacau lagi dan matikan api. tuang ke dalam loyang yang sesuai.

Cara² Untuk Pudding:
1. Pukul cream cheese dan gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul. gunakan handwhisk untuk memukul telur . Pukul sekadar bergaul rata dan tak perlu hingga kembang.

2. panaskan susu hingga hampir mendidih kemudian tuangkan ke adunan no 1 tadi. kacau rata.
3. Tuang adunan puding ke dalam loyang yang berisi caramel tadi.
4. Kukus caremal dalam 40-45 minit..
6. Sejukkan sebelum terbalikkan loyang atas piring untuk dihidang.

cube la..ngee

2 comments to “menu ari ni”

  • January 16, 2012 at 1:23 PM
    Latifah says:

    macam caramel...

  • January 16, 2012 at 5:12 PM
    shikin says:

    mmg caremal tp rasa cheese..sedap haha

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates