Sunday, September 4, 2011

500'000 ulama di perlukan tuk repair msia? wahh

,
Oleh : ANA MASYHUR

KITA telah berada di zaman millennium, zaman moden, zaman teknologi dan juga di akhir zaman. Satu zaman yang jauh meninggalkan zaman Rasulullah s.a.w. Zaman yang cukup berbeza berbanding zaman Rasulullah s.a.w. Zaman di mana Islam telah kembali dagang (asing) seperti sabda Rasulullah s.a.w.

“Islam telah bermula dengan dagang dan ia akan kembali dagang, maka berbahagialah mereka bersama Islam di waktu ia dagang.” -Hadith Riwayat Muslim

Kehidupan masyarakat masakini tidak lagi menepati kehendak yang telah di gariskan oleh Islam. Kehidupan yang penuh dengan keseronokan, kehidupan yang penuh dengan hiburan, penuh kerosakan, penuh dengan kemewahan hidup, pergaulan bebas, dadah, gejala sosial, pembuangan bayi dan berbagai-bagai lagi yang tidak menepati kehendak syariat.

Untuk kembali ke zaman Rasulullah s.a.w adalah perkara mustahil kerana masa yang telah lepas, ia tidak akan kembali lagi. Bagi mewujudkan semula cara hidup zaman Rasulullah juga satu perkara yang jauh dari jangkauan kita. Namun untuk mewujudkan masyarakat yang baik, masyarakat yang cemerlang berpandukan Al-Quran dan Sunnah mungkin boleh di usahakan.

Dikhabarkan maklumat terkini penduduk Islam di Malaysia telah mencecah 16.7 Juta orang atau 61 peratus dari jumlah 27.5 juta jumlah keseluruhan rakyat Malaysia. Ini belum termasuk jumlah pekerja asing, pendatang tanpa izin dan 3% peningkatan jumlah penduduk Islam setahun melalui kelahiran dan juga pertukaran agama.

Pada situasi begini seorang menteri agama sudah pasti tidak akan dapat mencorak kehidupan beragama 16.7 juta penduduk Islam Malaysia. Saya tidak fikir 10 orang ulama boleh membentuk suasana agama di Malaysia, hatta 100 orang pun masih tidak memadai.

Bagi membentuk keperibadian 16.6 juta masyarakat Islam Malaysia, dari segi pengenalan, dakwah, pendidikan, nasihat hingga kepada penguatkuasaan. Malaysia memerlukan sekurang-kurangnya seramai 500,000 ulama’ yang sentiasa berada dengan kepimpinan kerajaan umpama belangkas bagi memantau, menegur, menasihat, memberi cadangan dan memperbetulkan segala salah silap kepimpinan. Ini bertepatan dengan Hadith Rasulullah s.a.w:

“Sesiapa yang ingin menasihati orang yang berkuasa, janganlah melakukannya secara terang-terangan. Sebaliknya dia hendaklah memegang tangannya (penguasa itu) dan bersendirian dengannya (menasihati tanpa mendedahkan aibnya secara terbuka). Jika diterima, maka dia berjaya. Jika tidak, dia (penasihat itu) dianggap telah menunaikan kewajibannya.” (Riwayat Ibn Abi ‘Asim dalam al-Sunnah.

Sanadnya sahih, hal ini dinyatakan oleh al-Albani ketika mentahqiq kitab al-sunnah, m.s.: 507)

Di samping tanggungjawab tersebut ulama perlu turun kepada masyarakat, menyampaikan syiar Islam, menasihati, mendidik dan memperbetulkan segala kekurangan masyarakat Islam di Malaysia termasuklah menguatkuasakan segala bentuk perundangan Islam.

Ulama dengan kepimpinan kerajaan dan juga rakyat harus berhubung seperti dalam perlawanan bola sepak. Setiap orang akan sentiasa mengawasi pihak lawan setiap masa dan keadaan, jangan sampai pihak lawan mendapat bola. Sekiranya ada yang penat, dia akan digantikan dengan pemain simpanan.

Begitu juga Ulama, mereka seharusnya ramai dan memantau daripada kepimpinan kerajaan hinggalah kepada rakyat untuk memperbetulkan segala kesilapan dan kesalahan yang tidak menepati kehendak syariat. Sekiranya ada Ulama yang letih, penat dah tidak sanggup menjalankan tanggungjawabnya, Ulama simpanan perlu mengambil tanggungjawab tadi.

Bila dibanding suasana Malaysia sekarang, jumlah ulama sebenarnya tidak mencukupi, apatah lagi hendak duduk dalam saf kepimpinan kerajaan. Kalau pun ada ramai cerdik pandai Islam berada di luar kepimpinan mengakibatkan tidak ada yang memegang dan memimpin tangan pemimpin ke jalan sepatutnya.

Sekiranya Ulama dengan jumlah yang ramai boleh duduk dalam saf kepimpinan kerajaan tanpa menafikan hak non-muslim, sudah pasti rakyat Malaysia akan hidup sebagai rakyat yang menepati kehendak Syariat.

Sejujurnya saya sangat berharap, para ulama memainkan peranan penting dalam keseluruhan aspek perjalanan negara agar seluruh rakyat Malaysia hidup aman damai lagi sejahtera.

Dalam situasi masakini, saya tidak fikir ulama akan terlepas daripada dipertanggungjawabkan di akhirat kelak kerana Ulama mempunyai peranan yang besar dalam membentuk sahsiah masyarakat daripada kepimpinan hinggalah rakyat akar umbi. Fikir-fikirkanlah!


0 comments to “500'000 ulama di perlukan tuk repair msia? wahh”

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates