Friday, December 4, 2009

FACEBOOK dan ANDA

,
Assalamualaikum

rmi yg tye.."cg..Facebook (FB) haram x?".."cg FB dr US eh".."cg, FB ni israel yg buat eh?"..mse ade yg tye sya FB uh haram ke x..tym uh sya da lama register FB nih...

(seblum ni) sya buat akaun tuk FB..erm mule mmg slow2 alang..x reti mana nk start..yg saya taw letak gmbr kt profile..

pastu bia je la bersawang/ berhabuk dgn bacteria segala FB sya uh..lama gak la.berbulan2..pastu tetibe dpt email bertubi2 request friend2 segala..so open la FB..seb baek igt lagi ID n Pssword..

so reti la skit2 approve kwn2 yg request..bile outstation mse terluang byk, so geledah FB..oww camni rupenya..mse tu sya memuji betapa smartnya pencipta FB nih..leh wat web application yg begitu kemas dan idea dia menarik pengunjung menggunakan application dia..penggunaan TAG pd gmbr, send through email..question yg mengajak kite menjawab dan aplikasi yg mengikut versi..mmg smart la..(pandangan side teknologi)

Adakah kita memikirkan kecanggihan teknologi n kepintaran seseorag mencipta sebuah aplikasi boleh menjurus kita ke alam maksiat/berdose tanpa di sedari?..jawapannya YA, segala ape jua bentuk , x kira email, ym, FS, twitter, FB sume boleh membuatkan kita alpha dan menjurus kita ke alam 'merepek'..so sbgi mnusia yg ALLAH cipta dgn akal, ilmu, ape yg logiknya kita buat?..(cari dr sudut syariat dan islam)

byk artikel yg saya da bce psl FB nih..

FB di cipta oleh org bkn islam ..apepun aplikasi web yg wujud skrg nih..kite sebagai user la yg kene bijak menggunakan FB ni di dalam bentuk yg mcmana..

sya menggunakan FB tuk mencari kenalan2 lama dulu..Alhamdulillah bertemu dgn kwn satu sekolah 27 tahun yg lalu.. sya menggunakan FB tuk merapatkan ukhwah antara sahabat2 perempuan dan students saya..

kisah benar..dulu siyes sya x kenal zulaikha (ikoi), tp sya semakin rapat dan mule mengenali dia (sume dr FB)..x psl2 taw rupenya dia ske adidas gak..haha..seronok..atey pun ..tah la cam appreciate sgt2 komunikasi alam maya nih (kpd landasan yg btol)..

yg paling sya risau penggunaan FB nih da memudahkan percampuran dan komunikasi antara lelaki dan perempuan yg sepatutnya WAJIB follow batas syariat..kenapa x bole nk jaga?..sendri mau igt..Klu rse da x leh nk kontrol diri..nasehat percume dr saya..remove saja FB uh..bkn FB yg sala tp anda yg brmasalah..(pandangan sya)

maklum la skrg nih masing2 da bekerjaya n blaja pun da bersepah2, so web aplikasi nih membantu merapatkan kami semua..(berlandaskan yg btol gak)..

maaf la klu de sape2 yg request sbgi friend tp sya x approve..sbb sya x berminat dgn gmbr profile yg di tayangkan..ade yg sengal2 ayam masukkan gmbr seksi la..kat FB la msing2 nk tunjuk body la, tunjuk muke cantek konon..emm..org tgk pun geleman beb..pijak muke sendri pastu masuk dlm tong sampah..what to do?..REMOVE saja FB..senang..

saya masukkan gmbr hye tatapan kenangan..dan memerlukan komunikasi berkesan antara sesama kami..insyaALLAH tidak lebey hye tuk mengembalikan ikatan kekeluargaan kami..InsyaALLAH..

so TEPUK DADA TANYA SELERA..u sbgi pengguna harus set dlm minda..bgimana penggunaan FB ni tuk diri kita dan islam..insyaALLAH..buka minda dan one more thing jgn melebey dlm FB, jgn masukkan maklumat peribadi yg detail, jgn promote diri uh melebey2 smpi menarik minat org yg x sepatutnya mengintai..elakkan bermain games sbb sgt melalaikan dan ada artikel yg sya pernah bace mengatakan Games di FB adlh HARAm, tp sya x berani nk stresskan psl isu nih..

dah kalu da start men games smpi solat pun hold..gano kan..klu tgk muvie smpi solat pun hold, gano gak, klu chating tahap gaban smpi solat pun hold..ishh..ishh..ishh..so renung2kan dan selamat beramal...

senang je..rse x boleh nk kontrol..REMOVE saja..blaja memasak..bace buku..apepun tye diri sendri..

Pahamkan btol2 penulisan sya ni jgn smpi ade yg salah paham..n kite masing2 ade pandangan masing2..yg baek kite amek, yg hampeh..buang jauh2

9 comments to “FACEBOOK dan ANDA”

  • December 4, 2009 at 8:17 PM

    yg ana tau fb ni myumbag dana utk pembuatan tisu tandas yg bertulis ayat Quran kan??

    sbg salah satu usaha utk jaga jgk ksucian ayt ALLAH, better sume muslim REMOVE fb..

    cari medium lain utk communicate dgn org lain..

    just pendapat ana je :)

  • December 4, 2009 at 8:41 PM

    oo yeah...ade sebarang bukti x?..cg nk tgk gak..

  • December 4, 2009 at 8:42 PM
    Norashikin Tajuddin says:

    ehh terguna jejak al-amin plak..

  • December 4, 2009 at 11:03 PM

    salam cikgu..
    sy sgt setuju dgn pendapat cikgu psl fb ni..eventhough lelaki yg cipta fb ni adalah YAHUDI tp kita bole gunakan fb ni sbg landasan utk menyebarkan islam.apa salahnya?

    n utk merapatkan ukhuwwah!kwn2 sy yg dr skola rendah yg dh lame gile sy x jumpe akhirye ktorg jumpa blk kat fb!

    n jugak utk join group2 islam n support cause for islam.kt jugak bole invite org2 ke walimah kahwin,hehehe..(save budget kad nk edar tu..)

    TP jgnlah kt hanye duduk brdiam n menerima krn kt umat islam harus belajar drpd fb maker ni n mmbuat teknologi yg lebih hebat dr fb ni!

    ni peringatan utk semua n diri sy sekali..

  • December 4, 2009 at 11:14 PM

    hari tuh ana terbaca..
    xtau da kat ne..
    adik ana yg tunjuk..
    dia pun dah remove dah fb

  • December 4, 2009 at 11:53 PM

    Respon to khalilah, kalau ada site tmpt enti baca tu, bgtaw eh. Sbb kdg2 ada yg saja je ~

    Dan ana sendiri pernah baca byk artikel org argue pasal FB ni. Dulu FS, then myspace, then FB , pasni...? Boleh nampak kan, mmg banyak argument di situ. Lepas satu, satu.

    Tak boleh juga nak dijadikan sbb pencipta FB tu yahudi, so kita kene stop dan remove from it. Pernah ke kita kaji kesahihannya? bukanlah ana nak sokong or menolak pndgn sesiapa, tp kita cuba gunakan ianya sebagai satu wasilah/wadah yg terbaik sebagaimana orang melihat kita sebagai muslim. Gunakan pada jalan yang betul dan benar.

    Kalau nak bandingkan, blogger ni sapa ye yg tubuhkan? Ana sendiri pun xtahu dan ana 70% yakin ianya daripada klgn org2 barat juga. So, kita kena remove jugak ke? Huhu.

    Think about it~ Menggunakan sesuatu pada jalanNya dengan niat yang benar2 keranaNya, InshaAllah semoga terus dalam keredhaanNya. Tapi, jgn pula salah ertikan dengan memaknakannya ke situasi lain , takut2 buruk padahnya.

    Tentang gambar etc tu, ana cuba menyarankan agar kurangkan gambar muslimah untuk ditonton khalayak awam. Takut2 menimbulkan fitnah dan ana pernah tgk, ada gmbr2 dipilih oleh phk FB scra random untuk kuiz2 tertentu. So, just beware :). Mgkn blh privatekan gmbr2 tu utk org2 tertentu shj melihatnya.

    Akhirnya, sentiasa tajdid(perbaharui) niat kita agar tidak lari dari landasanNya :)

    ~perbetulkan ana jika salah. Berhikmah dalam menegur itu yg terbaik ^_^~

  • December 5, 2009 at 7:04 AM
    shikin says:

    ha ah, cg tgk gmbr kuiz dia pilih randam..btol2..

    skrg byk propaganda.. tu yg perlunya bukti baru org caye.. mmg majaroti yg handle segala teknologi mmg org bkn islam..rse golongan islam minoriti yg trlalu kecil..even ym, blog, sume barat..tp tu la cam cg ckp..apepun kite sendri yg letak islam tu di mana..samaada kite nk simpan dlm kocek atau kite sebarkan kpd org len dgn pggunaan teknologi..

    klu dulu nk dgr ceramah kene g masjid, skrg buka youtube da leh dgr cemarah n berdakwah..itu di katekan mengikut arus teknologi..tp berpada2 dlm penggunaan, jgn gelabah thp halilintar sudey..

    berkaitan dgn tisu tandas..cg btol2 nk tgk dan pastikan btol saluran kewangan FB adlh hasil dr dana FB..klu btol..cg akan remove serta merta..

    cg pengguna FB yg 40%, so mmg nmpk FB membntu cg dlm komunikasi jarak jauh yg berkesan..

    HIKAYAT SERIBU MALAM (x memasal)

  • December 5, 2009 at 7:01 PM
    ateyyyy says:

    cikgu! ana pon stop main games kat FB. serius melalaikan, taksuke.

    papepon, alhamdulillah, lepas berFB ana kenal cikgu :)

  • December 5, 2009 at 7:30 PM
    shikin says:

    thanx atey..ni yg wat syg nt lbh nih..hehe..seb bek la cg ni species x ske men games..so mmg x pndg games2 nih..

    tu ar..syok la brFB2 dgn nt..bile nt x on..alamak sunyinya umah FB uh..haha..

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates