Saturday, November 28, 2009

LIMA BINTANG NUR KASIH

,
Assalamualaikum.. jujurnya sya bukan peminat drama or muvi melayu..mmg dr dulu dok mengutuk pemikiran n idea org msia buat cite..mcm cite hindustan la..balik2 tu je modal n kisahnya..bosan..perlukan samtin new..sya juga x ske tgk cite indonesia lbh2 lagi sinetron..hasad dengsi, busuk hati..mmg la itu cara kehidupan tp plot jahat uh terlalu lama di beratkan smpi alpha dgn unsur2 kebaikan n moral story yg spttnya lebih di beratkan..SYA BENCI SINETRON indon..haha pengakuan jujur..tapi bila sya tgk muvi AYAT2 CINTA taon lps x silap..sya puji jln story muvi uh..unsur keagamaan yg di kaji kelogikannya..Alhamdulillah..ada pembaharuan di situ..

Saidatul mempromosikan Nur Kasih kat saya..mse uh cite nih da episod ke berapa belas tah..x igt..mule2 mls la nk amek taw..sbb "alaaaa cite melayu..sure bosan..nnt2 la tgk"..saidatul plak x de lgsg cite sinopsis or genre cite uh camne..so lagi la sya mls nk start..

cuti 2 hari duk dlm bilik hotel, time uh outstation kat teluk intan perak..bosan..so cube la bukak gak www.tv3.com.my..KLIK catch up..KLIK NUR KASIH..sambil tggu upload part 1..sya buka you tube tgk montaj or thriller NUR KASIH..(tringat mse blaja multimedia dulu..lecture tekankan montaj n thriller penting tuk bg menarik penonton nk tgk sinopsis cite dgn padat n best..)..

yg sya igt awal2 thriller adam n aidil berjalan di kawsan gurun n tetibe adam dgn baju hitam (melambangkan watak jahat) kaki adam terbenam di pasir n tersangkut, aidil memerhati, ayah mereka sedang menunggu di sebelah sana dgn berjubah puteh..semua uh ada keistimewaan mengajak penonton memahami apa yg nak di sampaikan..cewah ayat ..maklumla dulu tym skola blaja kesasteraan melayu..haha..

episod pertama sya tgk sya da jatuh hati, episod ke dua semakin jatuh cinta, episod ke tiga sya jatuh tgga plak..heh..mmg x gerak2 body sya memandang screen laptop tuk meneruskan episod2 seterusnya..plot, watak, lokasi penggambaran n syot2 menarik n tenang, cara pengarahan mmg mantap..dlm hati sya kata sbnrnya org msia ada idea n mampu wat cite yg lebih baek..cerita ni mengambil masa smpi 26 episod..bkn pendek tp mmg panjang tp pengarah berjaya wat jalan cite dia tidak membosankn sekiranya kita menghayati watak2 n jalan cita nih..siyes..bg saya kehidupan org msia, kampung, kasih syg kekeluargaan, dengki (tidak di beratkan sgt walaupun masih ada dlm hati setiap manusia) kerja, tanggungjawab isteri, keluarga, adek bradek, kawan (watak nabila) mmg mantap..cume slack skit tym adam kat India nmpk x 'real' sgt lokasi n plot kat ctu..

episod akhir..melihat suspen antara aidil n nur..igtkan derang kawen..bila adam balik dan keberkesanan mak adam mcm da x bermaya kegembiraan melihat anaknya balik..aidil yg terlalu gembira memeluk adam smpi ketanah..haha..dan paling best dialog antara aidil n adam dia akhir cerita..perghhh menusuk ke kalbu..(sekiranya di pahami)..dan tym uh nur melihat dr jauh..(rse cam nk jumpe khabir (pengarah) n nak say TQ n TAHNIAH wat cite unsur islamic di Msia.. mmg rmi pengarah wat tp cam x logik n x wat kajian..tu je membezakan best ataw x cite uh..

mmg puji cara nur amina berlakon..ske lenggok n staik dia berckp, mcm x di buat2..puji juga dgn aidil yg selama ni dia berlakon cite len mmg watak jahat x boleh bla..tp dlm cite nih mmg sya x nmpk lgsung watak2 jahat dia seblum nih..mmg berjaya..cume x was ati watak sarah sbb mcm keanak2kn dr awal smpi akhir..walaupun dia cube nk nmpkkan watak dewasa tp penonton masih x dpt apa yg sarah nk ubahkan..

LIMA BINTANG BEB..( bg sya cite logik n islamic dlm msyrt msia ada di sini..ini la realiti..pengarah berjaya menunjukkan betapa teruknya seseorg itu, masih x trlambat tuk bertaubat dan kembali ke jalan ALLAH insyaALLAH)..sesetengah cite..sepanjang2 cite uh jahat je memanjang..lagi 5 minit nk abes cite bru baek..tah ape2..hehe..

dan sweettt sgt2..akhir uh..di kawasan gurun yg kaki adam tersepit..kesinambungan awal episod..adam berjaya menarik kaki dia dr tros tenggelam dan bersama2 dgn aidil melangkah ke arah ayah dia yg tersenyum melihat anak2 dia yg berjaya..parents akan meninggalkan anak yg soleh/hah tuk mendoakan mereka di alam barzakh...

Alhamdulillah di akhir episod dpt tgk secara puas di Flat screen TV saiz 32 inc..haha b4 nih tgk kat laptop jer..laptop saiz 14inc, pastu bukak plk website tv3, saiz lagi kecik, tp saiz x penting..cite uh yg penting cewahhh..sape2 yg x tgk lagi..g la tgk..n hayatilah cite ni..insyaALLAh ada nilai2 murni dlm cite nih..sgt bykkk nilai2 murni..
kat kampung sya menghabeskan mase tgk cartoon dr awal smpi akhir A BUG LIFE, INCREDIBLE, FINDING NEMO, TOYS STORY..haha..

suke hati korang la ye..

men games..erm sya x ske men games.. melalaikan okey..

sya pun da x igt nama anak saudara yg sorg nih..derang pggil 'CHIBIN'..

anak saudara 'chibin' n marsya alia

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..balik kg x kua g mana2 sbb sya malas..haha..bile mls susa nk ckp..bkn malas ape..malas nk gosok baju..hehe..minta producer wat cite bg motivasi kat org2 yg malas gosok bju leh x?..sengal

6 comments to “LIMA BINTANG NUR KASIH”

  • November 29, 2009 at 12:48 PM
    Anonymous says:

    HAHAHAHA, boleh. nnt ana buat ssatuuu.

    "Drama ini ditujukan khas kpd seorang insan. yg mmg malas. insaflah anda"

    haha, kidding2. ooh, cikgu ana nak aidil. haha. tp mcm x layak.

  • November 29, 2009 at 1:20 PM
    ikOi says:

    wah panjang nye komen ntk cite ni~ 5 star untuk komen cg ni~ :)

  • November 29, 2009 at 7:10 PM

    huhu.. nur kasih da hbs... cehh.. 5 star... :D

  • November 29, 2009 at 9:00 PM
    shikin says:

    anony: ok nnt wat eh drama bg ORG YG MLS GOSOK BAJU je taw..yg len2 cg rajen..nt amek la aidil uh..cg amek pakcik hassan pun boley..haha

    ikOi: panjang eh..ok la uh tuk 26 episod..dulu mse SPM cg mmg da base kene huraikan setiap satu cerita pendek or novel..(kdg2 cg pelek nape skrg cg x ske membaca?..) x pe abaikan..TQ ikoi cg dpt 5 star tuk huraian..3 mingo2..wahhh

    syifa: sat g sure de NUR KASIH season 2..ewahh cam prison break ke kan syifa'..hahaha

  • November 30, 2009 at 4:13 PM

    haha cg. bolehla.. yg ni x pyh nak suro sae tgk.. haha

  • November 30, 2009 at 4:33 PM
    shikin says:

    ha ah..cg yg 'PAKSA' sae tgk

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates