Tuesday, July 7, 2009

bandar kelahiran 'mak'

,
Assalamualaikum...smlm lagi sejam nk balik dr keje..nazri ajak meetin..so selasa saya di tugaskan 'cover' SMK Dato Sri Amar DiRaja dan SM Sains Muar..2 2 skola nih terletak dekat dgn bandar MUAR..bandar kelahiran bonda sya yg terchenta...

SELASA..7 July..pgi2 borak2 ngn makcik, segala sejarah kisah aruah ibu sya terbongkar..maklum la sya akan ke MUAR, so masing2 mengimbau kembali sejarah hidup aruah mak...Bagi sya mak adlh role model yg terbaek buat diri sya..kisah hidup aruah mak sgt sya kagumi..mcm nak wat telenovela plak..17 Sept 1946..mak di lahirkan di kampung kundang MUAR..'ayah' mak meninggal tym mak kecil lagi..tragis kisah kematian atuk sya..mahu menggetah burung, atuk naek sampan melalui sungai muar bersama 2 rakan yg len..sampan atuk di libas oleh buaya, atuk n sorg kawan jatuh dlm sungai muar, mayat atuk x di jumpai, mayat sorg kawn atuk dijumpai separuh badn saje..separuh lagi di baham oleh buaya..mak tym uh kecik lagi, mase umur mak belasan tahun, nenek saya meninggal plak sbb terminum cuka getah..tym uh nenek terlalu penat lps menoreh getah, sedang berehat, tros capai botol cuke tanpa tgk botol ape..then nenek tros teguk air uh..sebulan lebih nenek berada kt spital, mak ngn makcik sya temankan berhari2..akhirnya nenek menghembuskan nafas yg terakhir dlm usia mak sya 16 tahun..pastu mak di bela oleh mak tiri..x lame pastu lelaki macho melamar mak..haha..TAJUDDIN HJ. HARUN..so mereka bersama sampai ke akhir hayat..hehe.. tu la kisah mak sya dan tempat kelahirannya..hah..smpi bandar muar, tros check in hotel street view..1st tym outstation sorg2 dlm jgka mse yg lma...MUAR ni terkenal dgn mee bandung muar dan asam pedas..esk sya nk round2 cari makanan uh..hehe..Oleh kerana aruah mak anak tunggal so x de la sedara mara yg leh sya ziarah kt MUAR nih..

bile sorg2 nih..bosan la plak..hehe..ok nk kuar jap..nk cari mknn..

5 comments to “bandar kelahiran 'mak'”

  • July 7, 2009 at 6:49 PM
    afiQah says:

    ni gmbr ckgu time pg muar ke? sorg2 kan? cmne ckgu leh amek gmbr.. heheh kalu gmbr time lain..okey2..

  • July 7, 2009 at 8:54 PM
    shikin says:

    ha ah ni gmbr cu tgh drive sorg2 g muar..elelele nt x caye ke cgu leh amek gmbar sendri
    klu nt nk blaja cane..jumpe cgu..hahaha...

  • July 7, 2009 at 8:56 PM
    sevenNeedLes says:

    tragisnye kisah atuk ngan nenek cg,
    buat komik best ni, nak tau gak kisah laki macho yg melamar mak cg tu, kah...kah...kah...

  • July 7, 2009 at 10:19 PM
    shikin says:

    haha..komik?..mana aci..telenovela laaa..live masuk tv..tu ar..nk taw cite lelaki macho uh..kene buka channel 902..hehe..

  • July 7, 2009 at 10:34 PM
    afiQah says:

    hahaha xpela.. tqvm.. tp, kalu cm teringin tu ana xkan segan silu jmpe ckgu..hehe

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates