Friday, January 16, 2009

kejatuhan islam di SpaiN

,


Assalamualaikum..mggu lps sy ada chat dgn my student (arinah) yg bru balik bercuti di spain..erm sronok mendengar cerita dia..



*(Ukhti)* -AnD^ak-: salam cikgu...menggangu ke?

aShItAnO sensei: salam.. x...nape...nk blanje mkn ke..hehehe

*(Ukhti)* -AnD^ak-: eh..mana ada...kalo boleh...hehhehe..cikgu in touch ngan bdak alamin lg ker?

aShItAnO sensei: still..nape

*(Ukhti)* -AnD^ak-: xde...sajer tanya

aShItAnO sensei: laaa..tu je ke...huh...nape

*(Ukhti)* -AnD^ak-: kadang nk tahu juga aper crita kat alamin tu..nk dikatakan rindu la jugak

aShItAnO sensei: oww...skrg nih x de ape2..cg pun klu taw dr blog2 derang

*(Ukhti)* -AnD^ak-: oh..ok...cikgu ader facebook ak

aShItAnO sensei: x de..fs pun bru remove

*(Ukhti)* -AnD^ak-: knp

aShItAnO sensei: mls nk update...hehehe

*(Ukhti)* -AnD^ak-: ngade..padahal duk dpam laptop setiap haricikgu tahukan saya baru blik dr spain

aShItAnO sensei: wow.. best nyer..bercuti ngn family ke.. best nyer

*(Ukhti)* -AnD^ak-: saya ngan kakak2 saya jer...dgn plajar m'sia yg blaja kat scotland

aShItAnO sensei: oww...sronoknye...nt x de blog ke

*(Ukhti)* -AnD^ak-: eemm..saya ni kalo bab meluahkan perasan kat internet...lemah skit la...padahal saya tak reti nk buat ayat power2 gitu

aShItAnO sensei: nt igt cg taw ke...cg redah je...hehe

*(Ukhti)* -AnD^ak-: malas la

aShItAnO sensei: nt de face book ke

*(Ukhti)* -AnD^ak-: ader2

aShItAnO sensei: kwn2 cg suro wat tp tgk la

*(Ukhti)* -AnD^ak-: cikgu tahu tak..saya ader jumpa pelajar m'sia yg blaja kat rusia

aShItAnO sensei: hah

*(Ukhti)* -AnD^ak-: yg balaja kat poland pun ader

aShItAnO sensei: pastu

*(Ukhti)* -AnD^ak-: kat chech rep. pun ader.. tak sangka kerajaan hntr dorang smpi ke situ..hhheheh..

aShItAnO sensei: erm

*(Ukhti)* -AnD^ak-: kesian la dorang..masalah nk ckp org kat sana

aShItAnO sensei: oww

*(Ukhti)* -AnD^ak-: saya pegi spain pun sama..dorang tak ckp eng.tau.. nasib baik saya tgk drama mexico waktu dulu..ader jugak paham skit2 aper dorang ckp

aShItAnO sensei: hahaha...wow... terer

*(Ukhti)* -AnD^ak-: hahahha..kesian la cikgu..tmpt tu sgt lawa.. tmpt tu dulu org islam punyer tau

aShItAnO sensei: ye ke

*(Ukhti)* -AnD^ak-: pastu kristian pegi ambik dan bunuh semua org islam.. kan waktu kerajaan abbasiyah conqure dunia...islam pernah berkuasa kat situ

aShItAnO sensei: huhu

*(Ukhti)* -AnD^ak-: kitaorng pegi alhamra kat granadatu tmpt center org islam waktu dulu2..ada bacaan n khat arabic kat dinding die

*(Ukhti)* -AnD^ak-: mula2 kitaorg pegi malaga.. tmpt tu ada castle...dikatakan castle tu tmpt sultan2 islam berehat la... pastu kitaorg gerak ke granada... kat granada tu ader alhambra

aShItAnO sensei: sambil2 tu nt send la gmbr

*(Ukhti)* -AnD^ak-: alhambra tu makna yer istana merah

aShItAnO sensei: oo

*(Ukhti)* -AnD^ak-: sbb kalo waktu mlm,istana tu nmpk warna merah dgn cahaya bln

aShItAnO sensei: wow

*(Ukhti)* -AnD^ak-: aah..kejap..ana hntr gmbr dulu..nnt ana smbg crite..alhambar tu dibina oleh abd.rahman 1

... kalo cikgu tgk gmbr tu kan

aShItAnO sensei: ha ah

*(Ukhti)* -AnD^ak-: ada byk tulisan khat arab kat dinding2 die... maknya yer Allah adalah penguasa yg ulung...org islam waktu sgtla kaya...dan air dlm kolam tu mengalir ke seluruh istana so org semua boleh ambik wudu...dan org semua boleh solat dimana2 shj kat istana... tmpt tu sgtla besar cikgu

aShItAnO sensei: oww

*(Ukhti)* -AnD^ak-: kitaorg jln 2 jam kat seluruh tmpt tudan ader bacaan alquran dan zikir di dinding2 kat istana...so dimana2 shj dorang akn ingat Allah...kat siling plak

aShItAnO sensei: ooo

*(Ukhti)* -AnD^ak-: boleh umpamakan mcm tujuh tangga ke syurga..bayangkan cikgu...islam sgt la powerful waktu...sampai waktu org islam jatuh...org kristian serang tmpt ni...dan dorang paksa semua org masuk agama kristian...kalo x dorang kena bunuh la...smpi xde sorang islam pun kat situ...tp skrg ni,ader beberapa org islam kat situ... tpkan...saya byk blaja la...dr trip ni...saya tertanya knp islam boleh kalah waktu tu... padahal waktu tu islam sgt agung dgn ilmu,harta n everything...sedih2

*(Ukhti)* -AnD^ak-: pastu...kitaorg gerak ker cordoba plak..masjid cordoba yg menjadi pusat ilmu islam... tm masjid dh menjadi cathederal tuk org kristian...imagine la... waktu kitaorg masuk kan...waktu tu org kristian tgh 'sembahyang' kan...mmg tak tenang la...dgn bau air suci dorang tu...ish...mmg tak selesa la duk situ

*(Ukhti)* -AnD^ak-: tp mihrab yg original masih ader kat situ... kat mihrab die tulis syahadah dgn menggunakan ketulan2 emas tulen

aShItAnO sensei: oooo ye ke

*(Ukhti)* -AnD^ak-: tp kat situ jugakla dorang letak gmbr jesus ngan tuhan dorang tu...eeee..mmg menyampah la... kitaorg pegi tgk la...org kristian yg pegi sembahyang kat situ tak ramai pun...padahal masjid tu boleh muat 3000 org...bayangka.. teknologi org islam bina masjid tu..org kasi khutbah jumaat boleh didengari satu masjid...walaupun waktu tu xde mikrofon semua

aShItAnO sensei: ni kat mana

*(Ukhti)* -AnD^ak-: kat cordoba la

aShItAnO sensei: yg gmbr cg tgh tgk ni ke

*(Ukhti)* -AnD^ak-: masjid tu yg jd cathederal...masjid tu sgt besar cikgu..tp org kristian guna tmpt sbg tmpt dorang sembahyang...ngade...geram ni

aShItAnO sensei: oow

*(Ukhti)* -AnD^ak-: pastu menara plak

aShItAnO sensei: dulu masjid org islam la eh

*(Ukhti)* -AnD^ak-: yeee..menara dia dulu tmpt org islam melaungkan azan tau...sampai satu bndr boleh dgr...tp org kristian rosakkan menara tu...dgn meletakkan loceng... ngan patung2 dorang tu... sakit mata tau..pastu kitaorg gi madinah azzahra

aShItAnO sensei: erm

*(Ukhti)* -AnD^ak-: iaitu maksudyer... bandar zahra..ader satu masa tu

aShItAnO sensei: erm

*(Ukhti)* -AnD^ak-: sorang sultan islam yg sgt syg isteri dia.. nama isteri die zahrajadi dia bina satu bndr yg sgt besar tu sempena nama isteri dia...tp bndr tu dah musnah habis...ketulan batu2 dia...org rom ngan kristian ambik... jd mmg tak tinggal aper la...bndr tu mmg famous mcm kira shopping complex la

*(Ukhti)* -AnD^ak-: hahhaha.... tgk gmbr tu cikgu... tmpt tu mmg dah musnah habis la..kitaorg tak dpt nak masuk coz tutup...sedey

aShItAnO sensei: sedey

*(Ukhti)* -AnD^ak-: ni semua kerja org kristian...king fernando ngan queen isabel

aShItAnO sensei: bes la cite nt

*(Ukhti)* -AnD^ak-: dua org yg sgt berkuasa pd waktu tu...hehhehe..thanks...so mmg pegi semua tmpt ni kan...mangajar saya sesuatu...kita kena bangga sangat2 ngan islam..dan blaja dr kesilapan dorang..waktu dorang jatuh tu

aShItAnO sensei: btol2

*(Ukhti)* -AnD^ak-: org islam dah start mula sikap cintakan dunia

aShItAnO sensei: yupp

*(Ukhti)* -AnD^ak-: jadi itu sbb Allah nk bagi balasan kpd org islam..tp jgn risau..suatu hari nnt... islam akn bangkit semula

aShItAnO sensei: yupp btol

*(Ukhti)* -AnD^ak-: InsyaAllah!!!

aShItAnO sensei: insyaALLAH

*(Ukhti)* -AnD^ak-: kita akan ambik balik tmpt ni... cikgu...suatu hari nnt

aShItAnO sensei: ye

*(Ukhti)* -AnD^ak-: saya nak ambik balik tmpt tu

aShItAnO sensei: cg pun

*(Ukhti)* -AnD^ak-: biar azan plak berkumandang

aShItAnO sensei: insyaALLAH

*(Ukhti)* -AnD^ak-: asyik2 loceng gereja dorang ngan nyayian dorang tu... insyaAllah

aShItAnO sensei: cg da nk balik nih

*(Ukhti)* -AnD^ak-: ok cikgu

aShItAnO sensei: tahnx taw

*(Ukhti)* -AnD^ak-: jaga diri elok2

aShItAnO sensei: ok..nt pun

*(Ukhti)* -AnD^ak-: hehhe..

aShItAnO sensei: assalamualaikum



2 comments to “kejatuhan islam di SpaiN”

  • January 16, 2009 at 7:54 PM

    salam,akhiryer cikgu postkan jugak.hehheh..terima kasih byk2 cikgu!walaupun gambar tu tak susun ikut susunan tp takperla..paham jugakla kan..thnks again cikgu!

  • January 16, 2009 at 8:47 PM
    shikin says:

    hehehe..

 

aShiTaNo sEnSeI Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates